[aws_search_form]
  • Anmeldelser
  • Prissammenligning
  • Anmeldelser
  • Dopingfrie prdoukter

Din Guide Til Løbesko

Denne artikel indeholder affiliate links

Det at løbe er et fantastisk fænomen. Man kommer ud i naturen, man får brugt en stor del af kroppen, man får masser af ny energi til resten af dagen, man holder kroppen sund og rask – og så er det sundt for hjertet og kredsløbet. Men for at kunne få mest muligt ud af sine løbeture, er det vigtigt, at man har de rigtige løbesko. De rigtige løbesko kan sikre, at ikke får løbeskader, men du kan også optimere dine løbeture med bl.a. forbedrede tider, så du kan konkurrere med dig selv, kæresten, eller hvem du lyst til at dyste mod. Derfor er det også vigtigt, at du vælger at købe de rigtige løbesko til din løbestil. Denne artikel vil give dig, et indblik i hvordan løbeskoen er opbygget, hvad pronation er, samt hvilke egenskaber man skal kigge efter, når man kigger efter løbesko.

Køb løbesko ved Asos.com

Typiske skader ved løbetræning

Danskerne er i den grad et folkefærd, som har taget løb til sig. Faktisk er danskerne et af de folkefærd, som løber allermest i verden, hvor hver tredje voksne i Danmark tager en løbetur. Det er estimeret, at helt op til 800.000 danskere løber jævnligt. Med et stigende antal danskere kommer der, desværre, også et stigende antal skader. Løbere oplever skader som man, groft sagt, kan deles op i to kategorier:

Akutte skader: Vridning af foden, hvor sener bliver belastet, brud på ben, håndled og fod.

  • Overbelastningsskader: De to hyppigste overbelastningsskader findes i knæ (forreste knæsmerte) eller smerter, der er svær at definere, hvor de stammer fra.
  • Synptomerne er ofte smerter i varierende grad og mange har smerter andre steder, end der skaden rent faktisk stammer. Hvis man har overbelastningsskader kan det være et væld af ting og smerterne kan virke som om de kommer fra et sted – men stamme et helt andet sted fra.

løb-guide-til-skader2

Dette kan være fordi man har en nerve, der sidder i klemme, eller noget helt andet. Disse smerter føles ofte først ved hugsiddende stilling, hop, løb, trappegang og benbøjninger. Andre hyppige overbelastningsskader er betændelsestilstande i sener og led, som f.eks. skedehinde betændelse i fodleddet eller skinnebensbetændelse.

Mange af disse skader opstår af diverse grunde, men en af disse faktorer findes ofte i en øget pronation og en statisk proneret fodstilling. Mellem 37 % – 56 % af alle løbere får en løbeskade i løbet af en sæson. Det er således tale om rigtigt store procentdele af alle motionsløbere, som får en løbeskade årligt.

Det er typisk begynder løbere, som får de fleste skader. Det skyldes ganske enkelt mangel på rutine og teknik. Motivation fejler som regel ikke noget, da man ofte har et ønske om et sundere liv, men man er udvidende om løb og mekanikken bag. Begynderløberen har ofte prøvet at komme i gang flere gang, men har pga. bindevævsproblemer i knæ, underben, eller fod stoppet igen. Det er netop i opstartsfasen i løb, at man skal være ekstra opmærksom, da muskel- og senevæv ikke er tilvænnet de nye belastninger man modtager i løb.

Oveni hatten er kondien nok ikke optimal, og måske er løbeskoene heller ikke de rigtige. En for hurtig, og uovervejet, øget træningsmængde er ofte også medvirkende til skader ved løb. Derfor er det vigtigt, at man anvender en løbesko, som giver en gode balance i foden. På den måde overbelaster man ikke foden, på den ene eller anden side. F.eks. kan en simpel ting, som en forkert snøring af snørebåndene give ubalance i løbeskoen, hvilket medfører til en gentagende antal belastning hver gang foden lander under løb. For en begynderløber er det ofte et forkert valgt af løbesko, som er medvirkende til skader.

Normal Pronation

Kort fortalt, så lander en almindelig løber på yderhælen og ud op ydersiden af foden, hvor efter det falder ned i pronatineret bagfod hvorefter man ruller en i mellem foden, og dernæst ned i storetåen, hvor foden bliver en lang og solid plade i afsætsfasen. Ja det er meget teknisk, og en anelse svært at forstå, men nedenstående billede kan give en illustrere hvordan en almindelig løbestil forløber. [k1]

Hvad er overpronation?

Hvis man ikke har den nødvendige styrke i underben og fod kan man have en tendens til overpronation.

Overpronation kan være forsaget af en række ting, men det defineres som et ekstra rul af foden indad, når man lander.  Når du lander med normal pronation, så lander du med yderhælen og vægten flyttes derefter længere frem på foden. Foden ruller naturligt, ca. 15 grader indad. Når du har overpronation vil foden rulle mere end 15 grader indad, og dette kan give flere uhensigtsmæssige skader og smerter i underben og fod.

. Dette kan bl.a. give skader i knæet, hvis man ikke har den nødvendige styrke. Dernæst kan det også give en belastning i akillessenen, som kan blive trukket unødvendig meget til den ene eller anden side. Hælen vil også komme på overarbejde, og vil derved blive mere belastet end normalt, da nedslaget vil være væsentlige hårdere end normalt. Billedet herunder kan sammenlignes med billedet ovenfor. Den røde farve symboliserer kontakten til jorden. Ideelt set ligger vægten på midthæl og overføres derefter til midt fod. Ved overpronation vil vægten ligge på ydersiden af foden og foden ruller derfor mere indad.

Modsætning til overpronation er underpronation også kaldet supination. Her gør foden det modsatte af overpronation. Ved underpronation lander man med hælen på ydersiden, og derefter ruller hele vægten ned over ydersien af foden indtil man når ud til lilletåen.

Ovenstående billede giver en illustration af hvordan supination påvirker din fod. Igen kan dette give smerte i:

  • Led.
  • På yderside af dit knæ.
  • Hofte.
  • Ryg.

Hvordan vælger du den rigtige løbesko?
Vælger du de rigtige løbesko har det en stor betydning for om du får en god, eller dårlig løbetursoplevelse. Der findes nærmest ikke to ens løbestile, men derimod et hav af forskellige løbestile, og tilsvarende findes der lige så mange forskellige løbesko.

Det kan have en stort betydning af udviklingen af løberelaterede skader, hvis du ikke vælger de rigtige løbeløbesko. Derfor er aspekter som pronationsstøtte, støddæmpning og forhøjet hæl også betragtet, som en vigtig del af at forebygge skader.

Først og fremmest skal du fastlægge, hvilket underlag du gerne vil løbe på, dvs. om du skal løbe i skoven, på asfalt eller på et løbebånd. Hvis du gerne vil løbe på forskellige underlag, så kan det være en rigtig god idé også at købe forskellige løbesko.

Dernæst kan du med fordel tage en løbetest nede ved din forhandler, hvor du tester de løbesko du kunne tænke dig. På denne måde får du en vurdering af, hvilken løbestil du har, og kan blive anbefalet den løbesko, som passer bedst til dig og din løbestil. På den måde får du en specifik viden og erfaring som du kan anvende fremadrettet. Det man som regel gør for at analysere en løbestil er ved en videooptagelse af fødderne, mens man løber på et løbebånd.

Vi anbefaler dog, at man tager forhandlerens analyse med et gran salt, og se det som en anbefaling. Hvis du virkeligt vil være 100% sikker på din løbestil, og har tænkt dig at bruge mange timer på dit løb, anbefaler vi at tage til en fysioterapeut, der laver løbetest. Grunden til dette er, at ikke alle forhandlere er egnet til at analysere løbestilen korrekt. Der er naturligvis nogle forhandlere derude, som ved hvad de taler om – Hvis du skal gå forhandler vejen anbefaler vi du forhører dig i din lokale løbeklub, hvilke forhandlere de bruger.

Ikke desto mindre er det en god ide at foretage en ny løbetest hver gang, eller hver anden gang, du foretager et køb af nye løbesko.

Også selvom du købe en ny model af din gamle løbesko, så det ikke sikkert den har de samme egenskaber, som forrige løbesko. Derfor, er det en god ide at få lavet en ny løbetest og få anbefalet en model, som passer til din fod. Løbesko i dag er blevet meget bedre end i førhen, men du kan også købe tilføjelser til din løbesko. Hvis du f.eks. har en overpronation eller supination, så kan man tilføje korrektion ved hjælp af indersåler, eller dynamiske fodsåler.

Ved fremstillingen af dynamiske fodsåler varmer man sålerne op imens du har de på dine føder, så de bliver formet helt efter din egen fodform, hvilket kan hjælpe dig mod overpronation, eller supination og bekæmpe fremtidige skader.

Løbeskoens opbygning

Der findes et væld af forskellige løbesko, og forskellen er ofte, hvilket brugsområde de er designet til. Man kan inddele løbeskoen i fire grupper. Motionscontrol løbesko, stabilitetsløbesko, neutralløbesko og letvægtssko. Her er løbeskoen opdelt i tre dele overdelen, mellemsålen og slidsålen.

1. Overdelen på en løbesko vil ofte være lavet af et materiale, som er meget åndbart. Dernæst er overdelens primære funktion, at holde foden stabilt under løbeturen.

2. Hælklappen er til for at give stabilitet og samtidig støtte bagfoden.

3. Et højt snørebånd i skoen er med til at give din fod et stabilt løb, og at foden ikke rykker rundt inde i løbeskoen og dermed frembringer irritation.

4. Stafferingerne på overdelen af skoen virker til at kun promovere selve mærket af skoen, men igen har disse en vigtig funktion. Stafferingerne gør at skoen ikke udvider sig, når man anvender den hvilket er meget vigtigt – igen for at holde foden stabil i skoen.

5. Mellemsålen består for det meste af to forskellige materialer. EVA materialet eller polyurethan materialet. Disse materieler er lavet af en slags gel, eller luftblærer. Mellemsålens primære funktion er at virke støddæmpende. Det er som oftest også det som bliver slidt først, og derfor er det en god ide at skifte mellemsålen ud efter ca. 8.000 kilometers [k2] løb.

6. Nederst har vi slidsålen, som hovedsagligt skal forhindre at løbeskoen ikke bliver slidt for hurtigt og selvfølgelig, at man står solid fast på det underlaget. Slidsålen er meget forskellig alt efter hvilket underlag du løber på.

o   En løbesko som er beregnet til terrænløb vil, som oftest have grovere mønster end sko egnet til løb på eksempelvis asfalt. Derudover vil slidsålen som oftest være lavet i carbongummi.

o   En konkurrenceløbesko vil til gengæld have en let slidsål med mindre mønster.

Nedenstående ser du forslåede løbesko til forskellige underlag.
Bløde underlag:

Det bløde underlag som oftest indebærer sand, grus, græs, jord, atletikbaner mv.

Hårde underlag

Det hårde underlag som oftest indebærer fortov, beton, asfalt mv.  Når du vælger at løbe på det hårde underlag kan du med fordel anvende løbesko, som har en meget støddæmpning. Derfor vil denne løbesko heller ikke være god at bruge i ujævnt terræn, da løbeskoen giver så meget støddæmpning, at den samtidig også mister meget stabilitet.

Læs også: Hvad er athleisuretøj?

Ujævne underlag

Det ujævne underlag som oftest indebærer skov, bjergsider mv. Hvis du vælger at løbe i der ujævne terræn, så kan du med fordel vælge en løbesko hvor overdelen er mere holdbar. Her er det også en fordel at overdelen er vandafvisende, men skal samtidig bevare åndbarheden. Ydersålen skal være en gummiblanding, som giver greb og stabilitet i det ujævne terræn.

Konklusion

Der kan forekomme store skader ved en opstart af løb, og specielt begynderløbere skal tage mange forbehold i forhold til træningsprogram, valg af løbesko og intensiteten af løbeprogram. Løbesko produceres hovedsagligt til tre forskellige løbetyper.

  • Overpronationsløbere
  • Neutralløbere (Normal Proantion)
  • Supinationsløbere

Dog har forskellige løbeskosproducenter forskellige egenskaber, og derfor er det optimale at få taget en løbetest.

Skriv en kommentar