[aws_search_form]
  • Anmeldelser
  • Prissammenligning
  • Anmeldelser
  • Dopingfrie prdoukter

Sådan påvirker alkohol din træning

Har man prøvet at træne med tømmermænd, er man ikke i tvivl om at alkohol påvirker ens træning. Lad mig sige det, som det er, når man snakker alkohol og træning, er det sjældent to ord, der går godt i spænd, og det er med rette. Alkohol er et makronæringsstof på linje med protein, fedt og kulhydrat, men adskiller sig ved, at den ikke spiller nogen vigtig rolle for vores krop, som de tre andre næringsstoffer gør (kulhydrat, fedt, protein).

Skader alkohol din træning? 

Alkohol ligger nummer 1, når vi snakker makronæringsstoffer og forbrænding, hvilket vil sige, at kroppen altid vil vælge og forbrænde alkohol, før nogle af de andre makronæringsstoffer. Dette skyldes, at vi ikke kan gemme alkohol i kroppens depoter, ligesom vi ser med både fedt, kulhydrat og protein. Det betyder, at alkohol går ind og påvirker/forlænger forbrændingen af protein, fedt og kulhydrat, og det forringer bl.a. omsætningen af glukose og fedtsyrer i vores muskelceller. Dette påvirker vores præstationsevne og proteinsyntese, og er blot en af mange negative effekter af alkohol (L. Kristiansen & R. Larsen 2015).

Alkohol og træning dagen efter  

Kroppen kan ikke hurtigt omsætte alkohol, og det tager ca. 1 time og 15 minutter at omsætte en genstand for en mand, mens en kvinde er omkring 2 timer om det. Drikker du en six-pack øl, vil din krop og dens metabolisme derfor være negativt påvirket i mange timer efter. Afhængig af hvor meget og hvornår du drikker, kan dette være med til at påvirke din træning dagen efter, da din restitution bliver forlænget betydeligt. Din krop kan derimod hurtigt optage alkohol i blodbanerne, og man kan normalt måle alkohol i blodet blot 5 minutter efter begyndt indtagelse (L. Kristiansen & R. Larsen 2015). Denne optagelsesproces kan dog bremses betydeligt ved indtagelse af mad, hvor et stort fedtholdigt måltid f.eks. vil være med til at nedsætte farten på alkoholfordøjelsen i maven, da dette måltid vil være lang tid om at forlade maven (Byrd-Bredbenner et. al., 2013). Skal man til fest dagen inden træning, vil det være essentielt, at du stopper med at drikke alkohol tidligt på aftenen/natten, og at du samtidig undgår at drikke for mange genstande.

Alkohol og kalorier

Alkohol har som sagt mange negative effekter på vores træning, og en anden af disse er dets høje kalorieindhold. Sammenligner man med kulhydrat, så indeholder alkohol 7 kcal/gram, mens kulhydrat indeholder 4 kcal/gram. En dåse Tuborg (33 cl.) indeholder lige omkring 125 kcal, så drikker man 6 af dem, så får man altså hurtigt 750 kcal indenbords. En anden ting er, at alkohol tit og ofte opblandes med sukkerholdige drikke (sodavand, juice, saft), hvilket kun tilføjer ekstra kalorier til regnskabet. Mange forbinder samtidig ”tømmermænd” med junk food, og en weekend med fest kan derfor ende som en ”kaloriemæssig katastrofe”, hvis man er meget seriøs med sin træning.

MEN vi vil gerne understrege, at man selvfølgelig skal  have lov til at hygge sig og gå til fest med sine venner, da livet er meget mere end bare træning. Vil man gøre det ”mest hensigtsmæssigt” for sig selv og sin træning, kan man dog tage nogle forhåndsregler, og de er remset op herunder:

  • Alkohol med til at dehydrere din krop, og det er derfor vigtigt, at du drikker rigeligt med vand til festen, inden du lægger dig til at sove og dagen derpå.

 

  • Du kan med fordel nøjes med en genstand hver halve/hele time

 

  • Drik et minimum af genstande.

 

  • Prøv at skære ned på kalorieforbruget, ved f.eks. at blande op med danskvand fremfor sodavand.

 

  • Sørg for at spise nogle solide og nærende måltider, så kroppen har noget at stå imod med. Se bort fra at spise junk food og undgå de tomme kalorier.

Kilder:

Byrd-Bredbenner, Moe, Besggetoor, Berning (2013): Wardlaw’s perspectives in nutrition (9th Ed.) New York: McGraw-Hill, International edition

Suhr, Lasse Kristian, and Rikke Ellekilde Kofoed Larsen. Sportsernæring. Munksgaard, 2015.

Skriv en kommentar