[aws_search_form]
  • Anmeldelser
  • Prissammenligning
  • Anmeldelser
  • Dopingfrie prdoukter

Mælkeallergi

For folk som træner og går op i kost og sundhed kan det være meget belastende at skulle undgå fødevarer, der betragtes som essentielle fødevarekilder på grund af en type fødevareallergi. Mælk (Indeholder laktose/mælkesukker) kan med sit høje proteinindhold, gode vitaminer og mineraler være et godt element i en kostplan. Desværre, lider nogle mennesker  af laktoseintolerans eller mælkallergi. Mælkeallergi er en allergitype, der gør det besværligt at spise en almindelig kost, da mange fødevarer produkter indeholder mælk.

 

Hvem lider af mælkeallergi?

Mælkeallergi ses oftest hos børn i alderen 0-3 år, hvorefter de fleste børn vokser fra allergien. Det er ca. 2-3% af børn der lider af en overfølsomhed for mælkeprodukter og vil ofte vise sig inden barnet er 1 år gammelt. I sjældne tilfælde ses mælkeallergi hos både ældre børn og voksne. Allergien skyldes kroppens reaktion overfor de proteiner, som findes i komælk og andre mejeriprodukter. Det er sjældent at voksne mennesker lider af mælkeallergi.

 

Hvad er symptomerne på mælkeallergi?

Typiske symtomer på mælkeallergi er:

  • Diarré
  • Opkast
  • Eksem
  • Astma
  • Nældefeber
  • Høj feber

I sjældne tilfælde kan den allergiske reaktion være livstruende. I visse tilfælde skyldes en reaktion hverken mælkeallergi eller laktoseintoleranse, men en mælkefølsom tyktarm eller hvis maden passerer for hurtigt gennem tyndtarmen og enzymerne ikke kan nå at nedbryde laktosen. Symptomerne kan enten forekomme med det samme, eller efter nogle timer ved indtagelse af mælke-og mejeriprodukter. Kontakt derfor egen læge ved mistanke og symptomer på mælkeallergi, for at finde årsagen til dine symptomer.

 

Mange tror fejlagtigt at de har mælkeallergi, når de i sandheden er laktoseintolerante, da symptomerne på mælkeallergi og laktoseintolerans er forholdsvis ens. Mælkeallergi er dog en stærk allergisk reaktion som involverer immunforsvaret, hvor laktoseintolerans skyldes en nedsat aktivitet af enzymet laktase. Laktase er et enzym som kræves i kroppen, for at kunne optage og fordøje laktose i tyndtarmen.

Den eneste måde at behandle allergien er at udelade mælke- og mejeriprodukter fra ens kost. Det er vigtigt at supplere sin kost med kalciumholdige fødevarer eller kosttilskud, hvis mælken eller mejeriprodukterne udelades og her bør man også spise fødevarer, der kan øge indtaget af D-vitamin.

Hvilken proteinpulver skal man vælge, hvis man har mælkeallergi?

Er man blandt forbrugerene som ikke kan tåle whey- eller kasein proteinpulver, eller vil prøve noget nyt så bør man overveje at benytte alternativer som, soja-, ris-, hamp- og ærteproteinpulver. Der findes flere typer for laktosefri proteinpulver, der er proteinpulver, der ikke er baseret på mælk.

Vil du gerne bruge proteinpulver baseret på mælk, så afhænger det af hvilket mælkeprotein man er overfølsom for. Nogle proteiner indgår i whey proteinpulver, mens andre proteiner indgår i kasein proteinpulver. Nogle kan bruge whey proteinpulver, mens andre kan bruge kasein proteinpulver og nogle kan bruge hverken eller, da de er overfølsomme overfor proteiner som indgår i begge. Generelt, er dyrere proteinpulverer (Højere indhold af protein  – ca. 90% protein)