[aws_search_form]
  • Anmeldelser
  • Prissammenligning
  • Anmeldelser
  • Dopingfrie prdoukter

10 punkter til et hurtigt vægttab

Som udgangspunkt er der intet i vejen for at tabe kiloene i en fart, hvis bare det ikke medfører, at man samtidig kommer til at skade kroppen. De fleste personer søger et hurtigt vægttab, og derfor er mange diæter i dag meget ekstreme og ligger sig langt fra den kost, man til daglig indtager. Det kan f.eks. være hårdt for dine organer at fordøje en kur, hvor 70% af alt, du spiser, er protein. Flere af disse diæter slår på, at man kan tabe sig hurtigt og effektivt, hvilket ofte også er rigtigt. Når en kur er så ekstrem, som mange af dem er i dag, så vil det i det fleste tilfælde kaste et hurtigt vægttab af sig. Problemet er, at mange af disse diæter kun er ”midlertidige”, hvilket betyder, at man kun lever på den i en bestemt periode, også vender man tilbage til sin gamle kost, når man har opnået det ønskede vægttab. Langt de fleste tager nemlig hurtigt kilo på igen, når de stopper på kuren, og det er derfor problematisk at anbefale disse ekstreme diæter når man skal reducere sin vægt hurtigt. Det er dog muligt at opnå et hurtigt vægttab uden at følge en bestemt kur, det kræver blot, at der skabes et dagligt kalorieunderskud.

 

Et hurtigt vægttab? Er det muligt? Hvordan kommer jeg i kalorieunderskud?

 

Når man skal reducere fedtmassen, er det altafgørende, at man opnår en negativ energibalance. En negativ energibalance – eller et kalorieunderskud – opstår, når indtagelsen af energi er mindre end forbruget. En positiv energibalance resulterer i overvægt og fedme, da den overskydende energi ofte vil lagres som fedt i depoterne. Et kalorieunderskud kan etableres gennem et nedsat kalorieindtag, mere fysisk aktivitet eller en kombination af disse to. Hvis man har tid og mulighed for at presse det ind i sit skema, vil det selvfølgelig være fordelagtigt at indlægge løb, power walk, gymnastik, fodboldtræning eller en anden form for træning i sin hverdag. Er man ikke meget fysisk aktiv i sin hverdag, kan man med fordel forøge mængden af spontan fysisk aktivitet, f.eks. ved at tage cyklen frem og tilbage på arbejde eller tage trapper fremfor elevator, da alt fysisk aktivitet vil medføre en øget forbrænding og derved fremme et evt. vægttab.

 

”Et dagligt energiunderskud på omkring 500 kalorier vil resultere i et ugentligt vægttab på ca. ½ kilo, mens et dagligt energiunderskud på omkring 1000 kalorier vil medføre et ugentligt tab på ca. 1 kg”

 

Hvis du fortsat spiser, til du er ved at revne, så hjælper det ikke meget, at du forhøjer sit fysiske aktivitetsniveau, hvis du prøver at tabe dig i en fart. Et dagligt energiunderskud på omkring 500 kalorier vil resultere i et ugentligt vægttab på ca. ½ kilo, mens et dagligt energiunderskud på omkring 1000 kalorier vil medføre et ugentligt tab på ca. 1 kg. Det er vigtigt at forholde sig til, at et reduceret kalorieindtag som udgangspunkt også mindsker indtaget af vigtige næringsstoffer. Derfor er det vigtigt at sikre, at hver eneste kalorie bidrager med fornuftig næring, så man kan holde kroppen sund undervejs i processen. Det er meget individuelt fra person til person, hvordan kroppen reagerer under et vægttab, men der er overordnede guidelines, der er gode at følge, når man vil opnå et hurtigt vægttab. Herunder har jeg samlet 10 punkter, som kan guide dig til et hurtigt vægttab uden samtidig at gå på kompromis med sundheden:

 

1.Skab et dagligt kalorieunderskud

Kalorieunderskuddet er altafgørende, hvis du vil tabe vægt hurtigt, og det kan etableres gennem et nedsat kalorieindtag i ens kost eller gennem øget fysisk aktivitet. En kombination af disse to er dog mest effektiv.

 

2. Forøg dit aktivitetsniveau

Hvad enten det er en cykeltur til arbejde, en gåtur med hunden, en dansetime eller en tur på rulleskøjter, så vil regelmæssig fysisk aktivitet hjælpe dig med at forbrænde vigtige kalorier. Jo hårdere og længere du presser dig selv, jo flere kalorier ryger i svinget.

 

3. Undgå ”tomme” kalorier

Tomme kalorier som slik, kager og sodavand bidrager med et højt kalorieindhold og skal undgås så vidt som muligt, hvis man ønsker et hurtigt vægttab. Erstat i stedet disse til fordel for grønt, fuldkornsprodukter og fedtfattig kød.

 

4. Spis frugt og grønt

Frugt og grønt skal indtages med fokus på variation, så man får flest mulige vitaminer og mineraler. Grøntsager er som hovedregel mere kalorielette end frugt, og der skal spises usandsynligt mange grøntsager for, at det tæller mange kalorier.

 

5. Spis flere små måltider

De små måltider holder kroppens energiforsyning konstant og blodsukkeret stabilt. Det sikrer, at du ikke periodisk er sulten og fristet af usunde lækkerier.

 

6. Spis fuldkorn

Kornprodukter bør altid være fuldkorn, da det sikrer flest mulige fibre, vitaminer og mineraler i produktet. Eksempler er groft rugbrød, fuldkornspasta, havregryn mm. Fiberrige fuldkornsprodukter sikrer en meget bedre og vedvarende mæthedsfornemmelse, hvilket er vigtigt når du prøver at reducere vægten.

 

7. Undlad mættet fedt

Fedtindtaget skal primært komme fra fisk, nødder og mandler, planteolier, avocado osv. Undgå at spise for store mængder mættet fedt fra kilder som smør, fedt kød, fede mejeriprodukter osv.

 

8. Vælg dine proteinkilder med omhu

Sørg for nøje at udvælge dine proteinkilder, så langt størstedelen kommer fra fedtfattige kilder som fjerkræ, æg, fisk og magre mejeriprodukter.

 

9. Spis morgenmad

Ved at spise morgenmad hver dag sikrer du, at du føler dig mæt og ikke kommer til at overspise i løbet af dagen pga. sult.

 

10. Drik rigeligt med vand!

Vand indeholder 0 kalorier og er derfor at foretrække fremfor sodavand, saft og andre sukkerholdige drikkevarer.

Skriv en kommentar