[aws_search_form]
  • Anmeldelser
  • Prissammenligning
  • Anmeldelser
  • Dopingfrie prdoukter

Guide til rumænsk dødløft

Hvad er konventionelt dødløft?

De fleste mennesker med interesse for fitness, er bekendte med traditionelt dødløft. Det traditionelle dødløft (konventionel dødløft) er en øvelse, som primært rammer din ryg og dine ben, men som faktisk træner det meste af kroppen, da stort set alle muskler bliver sat i bevægelse.

Dødløft er dermed i kategori med f.eks. bænkpres og squat, som alle kaldes flerledsøvelser, og kendetegnes ved, at man involverer mere end bare et led. Disse øvelser bør danne grundlag for styrketræningen, da de er utrolig effektive for hele kroppen, og samtidig træner din balance, stabilitet og koordinationsrevne. Mange frygter dog lige præcis dødløftet, da man er bange for dårlig teknik og skader heraf. Sørger man for at løfte ”rigtigt”, så er dødløft til gengæld en af de mest effektive øvelser, og bør være en del af det faste styrketræningsprogram.

Den traditionelle form for dødløft kaldes konventionel dødløft, og er den mest udbredte variant af øvelsen. Der findes derudover flere forskellige variationer af dødløft, hvor man ved små justeringer kan ændre fokus på hvilke muskelgrupper der sættes størst pres på. To af de mest udbredte variationer er sumo-dødløft og rumænsk dødløft, og i den her artikel forklares det rumænske dødløft.

Hvad er rumænsk dødløft?

rumænsk dødløft crossfit

Hvis du har gået og udført det samme dødløft igennem flere år og efterhånden trænger til at variere, så bør du prøve rumænsk dødløft. Navnet stammer fra en gammel rumænsk vægtløfter kaldet ”Nicu Vlad”, som bl.a. vandt guld ved OL i 1984.

Denne legendariske vægtløfter brugte øvelsen i sin træning, og den fik dermed navnet det ”rumænsk dødløft”. Denne form for dødløft læner sig meget op af det konventionelle dødløft, da øvelserne på mange måder ligner hinanden. Alligevel er der visse forskelle mellem de to, og de vil derfor stresse din krop på forskellige måder. Det rumænske dødløft rammer især dine baglår, balder og din lænd, mens noget af presset rykkes om på den forreste del af låret ved et konventionelt dødløft.

Hvordan udfører man rumænsk dødløft?

Ved traditionelt dødløft er stangen nede og røre gulvet i udgangspunktet, mens den ved den rumænsk dødløft holdes i hånden. Dette er den helt store forskel mellem konventionelt og rumænsk dødløft.

  1. Stil dig med fødderne i hoftebredde, hold ryggen ret, bøj en lille smule i knæene og hold stangen med overhånds-greb (dine håndflader vendt ind mod dig selv)
  2. Sænk langsomt stangen mod gulvet, mens du holder din ryg ret og skubber hoften bagud. Sænk stangen så langt ned som muligt og mærk strækket i baglåret, uden at din ryg bliver overbelastet.
  3. Når du ikke kan komme længere ned, så skubber du hofterne frem igen og vender tilbage til startpositionen.

Som udgangspunkt er det utrolig vigtigt, at du spænder i dit mavemuskulatur og ikke runder i ryggen, da dette kan være med til at forsage skader. Derudover skal du sørge for, at holde vægtstangen tæt ved kroppen gennem hele bevægeligheden, så du sørger for at holde presset på den bagerste del af kroppen. Har du aldrig lavet denne øvelse før, så lav den gerne uden vægt på, indtil du føler at du har fuldstændig styr på bevægelsen.

Se video af det rumænske dødløft her:

Skriv en kommentar